Klobučarski salon Kobali (zagrebcrafts.hr)

Kobali

 

Gotovo ne postoji zagrebačka dama koja ne posjeduje, barem jedan, Kobali model šešira. Stalna klijentela obožava otmjene Kobali šešire među kojima prednjači klasika, a često im strani kupci dolaze u salon po unikatni model šešira.
Šetajući centrom Zagreba, sigurno ste uočili salon šešira Kobali koji je kroz dugi niz godina postao neizostavni simbol glavnog grada. Nada Kobali pokrenula je klobučarsku radnju 1975. godine, ali tradicija seže 100 godina u prošlost zahvaljujući tome što je pripadnica treće generacije u obitelji koja izrađuje šešire. Pokrivala za glavu izrađivala je baka Nade Kobali, nastavila njezina mama te naposljetku i ona.


“Za mene je ovo najljepši posao na svijetu, a posebno me ispunjava svakodnevni rad na novim modelima”, opisuje Nada Kobali klobučarsko zanimanje.
Gotovo ne postoji zagrebačka dama koja ne posjeduje, barem jedan, Kobali model šešira. U usporedbi s prijašnjim vremenima, Nada Kobali ističe, kako se proces izrade šešira nije puno promijenio jer se i dalje sve izrađuje ručno, baš kao i prije 100 godina. Kako je svaki šešir unikat i pravo umjetničko djelo, cjenovno odskače od industrijskih kolekcija, što klijente ne sprječava da im se stalno vraćaju po šešire.


Nadine otmjene šešire obožavaju žene i muškarci. Proces proizvodnje jednog šešira započinje oblikovanjem na kalupu, rubovi se završavaju šivanjem, nakon čega se šešir ukrašava raznim vrpcama, kožama ili cvijećem, ovisno o ljetnim ili zimskim modelima. “Uglavnom kreiram ženske šešire, iako znamo izrađivati i za muškarce, a najponosnija sam na dizajn kapa koje danas nose časnici Hrvatske vojske“, istaknula je Nada Kobali.
Stalna klijentela obožava otmjene Kobali šešire među kojima prednjači klasika, a često im strani kupci dolaze u salon po unikatni model šešira. Od planova za budućnost Nada Kobali ima samo jednu želju, a to je da i dalje uživa u izradi bezvremenskih šešira kao i do sada.

 

 

Kobali Kobali Kobali Kobali Kobali Kobali Kobali Kobali Kobali Kobali

 

Fotografije: Sanjin Strukic/PIXSELL 


Originalni članak: https://zagrebcrafts.hr/obrtnik/klobucarski-salon-kobali